неділя, 23 жовтня 2016 р.

Ученi зафiксували понад 230 потенцiйних сигналiв вiд позаземних цивiлiзацiй .

Канадськi астрофiзики, як повiдомили про цi сигнали, називають їх "незвичними перiодичними спектральними модуляцiями в малiй частцi зiрок сонячного типу". I найiмовiрнiшою причиною появи таких не зовсiм зрозумiлих модуляцiй науковцi унiверситету Торонто вважають iснування поблизу свiтил, подiбних до Сонця, високорозвинутих цивiлiзацiй, пише газета "Експрес". Власне, нестандартнiсть сигналiв i пiдштовхнула дослiдникiв до контраверсiйного висновку. Мовляв, коли хтось розумний хоче, щоб у безмежному космосi його помiтили брати по iнтелекту, то вiн би так i вчинив. Про якi саме незвичнi сигнали йдеться? Чи помiчали дослiдники щось подiбне ранiше? Звiдки, найiмовiрнiше, можна чекати "повiдомлень" вiд позаземних iстот? 
ДЕТАЛЬНІШЕ..http://expres.ua/news/2016/10/23/209266-ucheni-zafiksuvaly-ponad-230-potenciynyh-sygnaliv-pozazemnyh-cyvilizaciy

Астрономам вдалося сфотографувати "вуха" чорної діри.

Астрономам вдалося сфотографувати "вуха" чорної діри
 23.10.2016 23:01 Європейські астрономи за допомогою радіотелескопу LOFAR сфотографували бульбашки з розпеченого газу - "вуха" надмасивної чорної діри, розташованої у центрі галактики М87 у сузір'ї Діви. Як зазначають вчені, ці фотографії важливі для розуміння того, як "функціонує" чорна діра. За словами дослідників, галактика "годує" чорну діру матерією, а чорна діра, у свою чергу, віддає частину поглиненої енергії назад у галактику. Франческо де Гасперіні з Інституту астрофізики Товариства Макса Планка у Гархінгу та його колеги спостерігали за гігантською еліптичною галактикою М87 у радіодіапазоні, перевіряючи роботу радіотелескопа LOFAR та пов'язаних із ним пристроїв. У центрі галактики сузір'я Діви розташована чорна діра-важковаговик, маса якої перевищує сонячну у шість мільйонів разів. Автори статті спробували отримати знімки особливих областей над диском галактики - так званих "вух" - де скупчується матерія, викинута джетами чорної діри. Астрономи використовували набір отриманих знімків для обчислення віку "вух" та швидкості, з якою матерія із цих хмар газу "падає" на диск рідної для них галактики. Виявилося, що бульбашки газу дуже молоді за космічними мірками - їхній вік не перевищує 40 мільйонів років. Це означає, що газ у них оновлюється практично безперервно, у вигляді кругообігу матерії між галактикою та чорною дірою. Нагадаємо, що на початку жовтня вчені виявили зірку, розташовану на рекордно близькій відстані до чорної діри.
Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2016/10/23/209190-astronomam-vdalosya-sfotografuvaty-vuha-chornoyi-diry

NASA показало літо на Сатурні

Вчені за допомогою знімків, які були зроблені станцією Cassini, змогли побачити, як гексагон Сатурна змінює свій колір.
На сайті NASA повідомили, що можливо, колір гексагон свідчить про зміну пір року на планеті.
Перехід кольору з блакитного в золотавий може бути наслідком появи фотохімічних туманів в атмосфері Сатурна, які свідчать про прихід літа у північну півкулю планети.
Дослідники запевняють,що гексагон, який є шестикутним вихором, може бути природним бар'єром, що запобігає поширенню туманів в інші частини планети.
Як раніше повідомляв Знай.ua, на одному з супутників Сатурна виявлені сліди життя.

Автор матеріалу: Вікторія Левченко

В АТМОСФЕРІ ПЛУТОНА ЗАФІКСУВАЛИ УНІКАЛЬНЕ ЯВИЩЕ.

Дослідницька місія «Нові горизонти», яка займається, в тому числі, дослідженням атмосфери Плутона, принесла несподівані результати. Космічний апарат зробив кілька знімків, на яких можна розглянути яскраві щільні утворення, які ніхто не помічав раніше. Вчені припустили, що цими об’єктами можуть бути хмари. Варто відзначити, що ці знімки є на сьогодні найбільш точною інформацією про наявність хмар на карликовій планеті, тому з упевненістю щось стверджувати поки дуже рано. Як би там не було, ця ідея обговорюється на досить високому рівні, адже поверхня Плутона щільно покрита сумішшю летких льодів, включаючи такі елементи, як азот, метан та монооксид вуглецю. В таких умовах льоди цілком можуть потрапити в атмосферу і реконденсуватись там. Читай також: Під поверхнею Плутона знаходиться солоний океан Наявність хмар на планеті робить її дуже цікавою в дослідницькому плані. Вони суттєво впливають на процеси, які відбуваються в атмосфері, перетворюючи, таким чином, статичне космічне тіло в світ, який має свою динаміку.

Джерело: http://new-s.com.ua/nayka/zond_vyjavyv_khmary_v_atmosferi_plutona_07135.html