понеділок, 10 серпня 2015 р.

Фізики: шарові блискавки виникають при згоранні грунтового кремнію

Китайським фізикам вдалося вперше провести виміри спектрографій шарової блискавки — дані підтверджують гіпотезу, що вона виникає при згоранні компонентів грунту, які випарувалися при ударі "звичайної" блискавки.
Про це повідомляють зарубіжні ЗМІ.
Дотепер ученим не вдавалося досліджувати шарові блискавки через їх непередбачувану поведінку. У 2010 році це змусило фізиків з університету Інсбрука передбачити, що як мінімум частині шарових блискавок — галюцинації, викликані дією на мозок людини потужних магнітних полів під час грози.
У 2012 році трьом фізикам з китайського Північно-західного університету — Цзянь Юну Ціную, Пін Юаню і Си Мину Сюе — вдалося дослідити шарову блискавку з точними приладами. Учені проводили зйомку грози на плато Цинхай (захід КНР) за допомогою високошвидкісних камер, оснащених спектрографами високого дозвільною спроможністю.
Після удару "звичайної" блискавки виникла куля, що світиться, діаметром близько 5 метрів, вона рухалася зі швидкістю 8,6 метра на секунду і зникла приблизно через 1,5 секунд. Все це явище було знято з відстані 900 метрів цифровою відеокамерою, а друга його половина — за допомогою камери, що робила 3 тисячі кадрів на секунду (спочатку її "засліпив" удар блискавки).
У спектрі шарової блискавки учені знайшли лінії кремнію, заліза, кальцію — основних компонентів грунту. У статті, прийнятій до друку в Physical Review Letters, вони зазначають, що це підтримує раніше висунуту гіпотезу про утворення шарової блискавки з пару кремнію: сильний жар від "звичайної" блискавки випарює оксид кремнію з грунту, причому грунтовий вуглець "віднімає" у нього кисень, а ударна хвиля піднімає вже чистий кремнієвий пар в повітря, де він починає світитися, знов окислюючись.
У 2000 році теорію, що описує такий механізм, висунув Джон Абрахамсон з Кентерберійського університету, а в 2006 році Володимир Діхтяр і Елі Йербі з Тель-Авіва відтворили цей ефект в лабораторії. Але вченим поки не удалося пояснити інший ефект — коливання яскравості шарової блискавки з частотою 100 герц. Вони передбачили, що це може бути пов'язано з розташованою поблизу високовольтною ЛЕП із струмом частотою 50 герц.

Немає коментарів:

Дописати коментар