середа, 19 серпня 2015 р.

Нові галактики-карлики в огляді темної матерії

Вісім слабких небесних об’єктів, що лежать поблизу Молочного Шляху відкрили астрономи, виконуючи наукову програму з пошуку темної матері Dark Energy Survey. Для цього вони використовують одну з найпотужніших цифрових камер у світі й телескоп, встановлений в Чилі. Знайдені об’єкти — це, ймовірно, карликові галактики-супутники нашої зоряної системи.
Галактики-супутники — невеликі небесні об’єкти, що обертаються навколо великих галактик, таких як наш Молочний Шлях. Вони містять менше 1000 зір, на відміну від галактик середнього розміру, що містять мільярди зір. Науковці передбачають: великі галактики складаються з більш дрібних, які, згідно з припущеннями, вміщують багато темної матерії, речовини, що становить близько 25 відсотків від загального матерії та енергії у Всесвіті. Саме тому карликові галактики-супутники вважають ключем до розуміння темної матерії, а також процесів утворення великих галактик.

Ділянка неба (червоний колір), де вже виконано огляд темної матерії з допомогою телескопа Бланко в Міжамериканській обсерваторії Серро-Тололо в Чилі (на передньому плані)
На світлині показано ділянку неба (червоний колір), де вже виконано огляд темної матерії з допомогою телескопа Бланко в Міжамериканській обсерваторії Серро-Тололо в Чилі (на передньому плані). Протягом останніх шести місяців було відкрито 17 об’єктів-кандидатів у карликові галактики (червоні цятки). Кілька об’єктів лежать поряд з найбільшими карликовими галактиками, що обертаються навколо Молочного Шляху, Великою і Малою Магеллановими Хмарами. На вставці показано один із об’єктів, відкритий під час огляду темної матерії. Фото з сайта www.sciencedaily.com.

Науковці нині можуть бачити дуже слабкі карликові галактики, що лежать поруч (деякі з них було знайдено раніше). Якщо ці нові відкриття «поширити» на все небо, то там може бути значно більше таких галактик.
Найближчий з щойно відкритих об’єктів лежить на відстані близько 80 тис. світлових років, найвіддаленіші — на відстані приблизно 700 тис. світлових років. Ці об’єкти в середньому в мільярд разів слабкіші, ніж Молочний Шлях і в мільйон разів менші від нього масою. Найменший з нових кандидатів у карликові галактики містить близько 500 зір.
За інф. з сайта www.sciencedaily.com

Немає коментарів:

Дописати коментар